Förkortningar och termer

Undrar du ibland vad förkortningarna står för? Vi har samlat en lista med vanliga förkortningar och termer inom hosting samt deras betydelser.

1. DNS (Domain Name System)

Betydelse: Domännamnssystem
Beskrivning: DNS fungerar som internetets telefonbok. Det översätter mänskligt läsbara domännamn (t.ex. www.exempel.se) till IP-adresser som datorer använder för att identifiera varandra på nätverket.

2. FTP (File Transfer Protocol)

Betydelse: Filöverföringsprotokoll
Beskrivning: FTP är en standard nätverksprotokoll som används för att överföra filer mellan en klient (dator) och en server över ett nätverk. Det används ofta för att ladda upp, ladda ner och hantera filer på webbplatser.

3. HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Betydelse: Hypertextöverföringsprotokoll
Beskrivning: HTTP är ett protokoll som används för att överföra data över internet. Det är grunden för datautbyte på webbplatser och används för att hämta webbsidor från servrar till din webbläsare.

4. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Betydelse: Säker hypertextöverföringsprotokoll
Beskrivning: HTTPS är en krypterad version av HTTP som skyddar dataöverföringen mellan en användare och en webbserver. Det används för att säkra webbplatser och skydda känslig information som inloggningsuppgifter och betalningsdata.

5. SSL (Secure Sockets Layer)

Betydelse: Säker sockellager
Beskrivning: SSL är en standardteknologi för att etablera en krypterad anslutning mellan en server och en webbläsare. Detta säkerställer att all data som överförs mellan dem förblir privat. Det används ofta tillsammans med HTTPS.

6. IP (Internet Protocol)

Betydelse: Internetprotokoll
Beskrivning: IP är det primära protokollet som används för att skicka data mellan datorer på internet. Varje enhet som är ansluten till internet har en unik IP-adress som används för att identifiera och hitta den på nätverket.

7. PHP (Hypertext Preprocessor)

Betydelse: Hypertextförbehandlare
Beskrivning: PHP är ett programmeringsspråk som främst används för att utveckla dynamiska webbplatser och applikationer. Det körs på servern och kan generera dynamiskt innehåll som visas i en webbläsare.

8. SQL (Structured Query Language)

Betydelse: Strukturerat frågespråk
Beskrivning: SQL är ett språk som används för att hantera och göra förfrågningar på data i databaser. Inom hosting används det för att lagra webbplatsdata i form av titlar, texter, bildvägar mm.

9. SSH (Secure Shell)

Betydelse: Säker skal
Beskrivning: SSH är ett nätverksprotokoll som ger ett säkert sätt att få fjärråtkomst till servrar över ett osäkert nätverk. Det används för att logga in på servrar och utföra kommandon eller hantera system säkert.

10. cPanel

Betydelse: Kontrollpanel
Beskrivning: cPanel är populär hosting-mjukvara som gör det möjligt för användare att hantera sitt webbhotell via ett grafiskt användargränssnitt. Det används för att hantera domäner, e-post, databaser och mycket mer.

11. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

Betydelse: Enkel e-postöverföringsprotokoll
Beskrivning: SMTP används för att skicka e-post från en klient (t.ex. ett e-postprogram) till en server och mellan servrar. Det är det protokoll som används för att transportera e-post över nätverk, inklusive internet.

12. IMAP (Internet Message Access Protocol)

Betydelse: Internetmeddelandeaccessprotokoll
Beskrivning: IMAP används för att hämta e-post från en mailserver. Till skillnad från POP3 synkroniserar IMAP e-post så att den kan nås från flera enheter medan den fortfarande lagras på servern.

13. POP3 (Post Office Protocol version 3)

Betydelse: Postkontorsprotokoll version 3
Beskrivning: POP3 är ett protokoll som används för att hämta e-post från en mailserver till en lokal dator. När e-post hämtas med POP3 raderas den vanligtvis från servern.

14. CMS (Content Management System)

Betydelse: Innehållshanteringssystem
Beskrivning: CMS är mjukvara som används för att skapa, hantera och ändra digitalt innehåll på webbplatser. Populära exempel är WordPress, Joomla och Drupal.